ViaEsca onnistuja Mikko


Olen 53-vuotias ruoka-alan ammattilainen. Minun jos kenen, pitäisi tietää mitä ja miten syödä terveellisesti, mutta kun herkuttelu on niin mukavaa ja nautinnollista. Minulla oli painoa kesäloman 2019 jälkeen kertynyt hyvä 113kg määrä, joka toki kulki mukana, mutta tuntui arjessa.

Työnantajani mahdollisti osallistua ViaEscan elämäntapamuutosryhmään elokuun alussa 2019. Ryhmään meiltä osallistui 10 henkilöä. Ensi tapaamisessa olo oli odottava ja vähän jännittynyt, että mitenkähän oma motivaatio riittää, että kuinka ”kärsimyksestä” selvitään. Saimme hyvän perehdytyksen, miten tästä jatkamme matkaa – sekä yksin, että ryhmänä. Omatoimista opiskelua tuli uusien APP:ien käyttämisen muodossa sekä ViaEsca reseptiikan toiminnan ja arkisen ruokailurytmin hahmottamiseen omassa arkiviikossa. Uusien sovellusten tuoma dokumentointi ja sinne luodut tavoitteet olivat ja ovat hyvä motivaattori. Omalla kohdalla suurin haaste oli reseptiannosten koko, ruokailurytmitys ja liikunnan sijoittaminen arkeen. Perheen arkeenkin tuli ohjelman myötä muutos, varsinkin viikonloppuun, jossa ruokailurytmin ja harrastusten ajankohtien sovittamisen kanssa oli omat kommervenkkinsä. Arjessa työmatkustaminen ja siellä ruokailujen järjestäminen vaati myös oman suunnittelun, mutta myös paransi omalta osalta ruokatarjontaa. Ennen oli ns. hampurilainen tms. helppo ratkaisu reissun päällä. Ja tämähän toki näkyi vyötäröllä..

Alku koetteli motivaatiota kun piti muuttaa omia tapoja, mutta kun rupesi tulemaan tuloksia vaa’alla, niin se oli itselle paras palkinto. 21 päivän aloitusjakso tuntui aluksi pelottavan pitkältä, mutta se on jo riittävä aika huomata muutoksia itsessä, painossa ja jaksamisessa. Oma jaksaminen parani kyseisenä aikana ja liikunnan suorittaminen helpottui ja suoritusten pituutta ja tehoa  pystyi nostamaan. En kokenut kyseisenä aikana ”nälkää”, vaan tunsin itseni kylläiseksi ja jaksamiseni oli hyvää koko ajan. Tuon 21 päivän jälkeen olin painoni saanut tippumaan n. 7kg, johon olin jo tyytyväinen. Nälkä ns. kuitenkin kasvaa kun tuloksia tulee ja asetin itselleni seuraavalle 2kk seurantajaksolle tavoitteeksi saada painoni alle 100kg – sekä vielä muutama kilo tuon alle – 99kg ei saisi olla pysyvä paino. ViaEscan tieto ja oppiminen pohjana matka on jatkunut nyt yhteensä puoli vuotta ja painoni on tällä hetkellä noin 96kg. Lomakin on osunut jo tähän jaksoon ja siellä on nautittu makeaa, kosteaa ja suolaista kuin ennenkin lomalla – kohtuus kuitenkin muistaen.

Suurimmat opit mitä ViaEca matka minulle on opettanut, ovat seuraavat:

  • Huomioi mitä laitat suustasi – mässyt ja chipsit on todella kalorisia – katso ja opi, tuoteseloste kertoo paljon
  • Ruokailurytmit – noudata arjessa ja mahdollisuuksien mukaan lomalla ja juhlassa säännöllistä ruokarytmiä– älä kuitenkaan ole liian ankara itselle.
  • Suunnittele ruokailuja – heräteostot ovat monesti turhia ruokailuja
    • Muista hedelmät ja kasvikset
  • Liikunnan tarpeellisuus – dokumentoi ja aseta tavoitteita, vaikka 12000 askelta / päivä
  • Ryhmän tuki ja sieltä tuleva motivaatio – helpottaa arkea

Miten olen itse jatkanut oppeja arjessa:

Ruokailurytmit

  • aamiainen – lounas – välipala – päivällinen – iltapala

Olen löytänyt ViaEsca reseptiikasta ja ohjeistuksesta omat suosikkini, jotka ovat arjessa mukana koko ajan; varsinkin aamiainen – välipala – iltapala. Lounaalla syön pääasiassa salaatin proteiinien kanssa ja päivällinen on päivän lämmin ateria. Minulle kerran päivässä syötävä lämmin ateria on tarpeellinen tai olen sen kokenut tarpeelliseksi. Oloni on keventynyt ja jaksan enemmän. Veri- ja muut arvot ovat parantuneet, verenpaine on todella hyvä, liikunnallisten harrastusten harrastaminen on saanut oman lisänsä.

Kiitos ViaEscalle, että pääsin avullanne parempaan tulevaisuuteen, jota on varmaan jäljellä näillä tekemisillä enemmän!