Onnistumisia


Onnistumisia

ViaEscan aloitus- tai jatkomatkan tehneiden henkilöiden omakohtaisia kokemuksia kehomatkastaan, painonhallinnasta, ruokailutottumusmuutoksista ja oivalluksista.

Seniorin muutosmatka (29.3.2018)

Ritva, 74, liikunnasta pitävä nainen, haki apua painonpudotukseen ja toivoi energisempää oloa. Hän lähti aloitusmatkallemme ryhmävalmennuksessa, ja valitsi ViaEscan kasvisruokavalion. 

21 päivän jälkeisissä kehonkoostumusmittauksissa hämmästyimme jopa itse. Paino oli pudonnut 2 kg, mutta rasvan todettiin vähentyneen Ritvan elimistöstä jopa 3,2 kg. Vastineeksi Ritva oli saanut lihasta 0,5 kg. Ritva kertoi reseptien olleen hyviä, nälkää hän ei tuntenut, menetelmä tuntui turvalliselta ja tulokset puhuvat puolestaan. Seniori-ikäisenäkin muutos on mahdollinen - ja todellinen.

"ViaEsca ohjelma on tuonut elämääni monipuolisen tavan syödä tavallista terveellistä ruokaa sekä ruokarytmin, jonka avulla energisyys ja jaksaminen säilyvät koko päivän. Ihastuin ohjelmassa siihen, että se perustuu tavalliseen ruokaan ja monipuolisiin ainesosiin eikä ohjelmassa kaupata mitään juomia taikka lisäravinteita. Polar-mittarilla tiedän tarkkaan paljonko kulutan ja näin on helppo seurata kalorien saannin ja kulutuksen yhteyttä. ViaEsca sovellus on helppokäyttöinen ja tekee kaiken puolestani yhdessä Polar-mittarin kanssa paitsi "ruuan valmistuksen". Tämä ohjelma teki elämääni hyvän laatuisen muutoksen, jota haluan jatkaa."

 

Hyvää oloa etsimässä (24.11.2017)

Sen huomaa kun tulee ”keski-ikään”, että aineenvaihdunta hidastuu ja rasva kertyy herkemmin vyötärölle, vaikka olen aina liikkunut mielestäni aktiivisesti. Tällä hetkellä käytän noin 5-7 tuntia viikossa treenaamiseen; lajeina uinti, juoksu, kuntosali. Kuvittelen omaavani terveellisen ruokavalion, mutta se ei voi pitää paikkaansa, koska vaaka ei heilahda alaspäin sitten millään. En ole tyytyväinen kehooni tällä hetkellä ja jotain täytyy tehdä.

Olen aikoinani kokeillut kaikenlaisia ohjelmia Painonvartijat, Keventäjät, Fit Line -kuurit ja kyllä niillä tavoitteeseen on päästy, mutta sen jälkeen tuleekin yleensä seinä vastaan. En ole saanut pidettyä ihannepainoani, sillä pikkuhiljaa ruokailutottumukset palaavat entiseen kaavaansa. En ole koskaan ollut innostunut ruoanlaitosta tai kaloreiden laskemisesta, joka hankaloittaa hieman tilannetta. Painonhallinnan pitäisi olla helppoa ja ruoan maukasta, enkä haluaisi käyttää rahaa ylimääräisiin lisäravinteisiin tai erikoisiin elintarvikkeisiin. Mielestäni suomalaisella puhtaalla ruoalla pitäisi onnistua saavuttamaan hyvä olo ilman kikkailuja.

Sen vuoksi olin innoissani ViaEscan 21 päivän aloitusmatkasta; valmiit ruokaohjeet ja ostoslista, aktiivisuuden ja kulutuksen tasapainon seuranta. Sillä jotenkin päähäni ovat iskostuneet hokemat ”olet mitä syöt” ja ”syö vähemmän, liiku enemmän”. Pitävätkö ne paikkansa?

 

Ensimmäinen viikko

Aloitusmatkan ensiaskeleina otettiin lähtöpaino ja kehonkoostumusmittaus. Lisäksi otin itsekseni mittanauhalla mitat, jotta voin seurata myös senttien vähenemistä. Sen jälkeen otin aktiivisuusrannekkeen käyttöön ja yhdistin sen kännykkääni ja ViaEsca mobiilisovellukseen. Latasin Polar Flow -sovelluksen ja asensin Flow Syncin tietokoneelleni, jotta dataa voi siirtää rannekkeesta tietokoneelle ja kännykkään. Vaati hieman teknistä otetta ja kärsivällisyyttä, mutta lopulta sain yhteydet toimimaan kunnolla.

Seuraavaksi piti suuntautua ruokaostoksille, mutta se oli kätevää koska valmis ostoslista oli ViaEscan sovelluksen kautta kännykässä. Pikku vinkkinä kannattaa mennä sitten vähän isompaan kauppaan, että kaikki tarvittavat tuotteet löytyvät. Itse etsin mm. Yosa-tuotteita pitkään, koska en ollut aiemmin niitä käyttänyt. Lopulta minulta meni varmaan melkein tunti ruokakaupassa, mutta kaikki tarvittava kärryssä seuraavana päivänä alkavaa kehomatkaa varten.

 Ensimmäisen päivän aamupala oli helppo tehdä. Töihin otin mukaan lounaan ja välipalan, jotka valmistin aamulla. Päivälliseksi oli Thaimaalaista kookoskanakeittoa, joka oli riittävän helppo toteuttaa. Siinäkin olisi kannattanut mitata kaikki ruokatarvikkeet valmiiksi, ennen kuin alkaa heitellä kattilaan ja pannulle. Joka tapauksessa lopputuloksena oli maittava keitto koko perheelle, kun tein annoksen tuplana. Mikä oli myös kätevää huomata, että samaa keittoa nautittiin seuraavana päivänä lounaaksi. Se helpotti huomattavasti aamurutiineja.

 Matkan varrella tulee tutustuttua uusiin ruokiin ja jopa ruoka-aineisiin, joka on hyvä juttu, koska itse en osaa lainkaan säveltää keittiössä. Minulle pitää olla selkeät ruokaohjeet. Se onkin joissakin aiemmissa yrityksissäni ollut ongelmana, että ainainen kana on ruvennut maistumaan puulta samalla tavalla valmistettuna. Pidemmän päälle se maku alkaa kyllästyttää ja silloin siirtyy syömään jotain muuta. Toivotaan, ettei tällä kertaa käy niin.

 

Toinen viikko

Ensimmäinen viikko takana ja aika käydä vaa’alla, hieman jännittävä tilanne. Onneksi viisari heilahti kuitenkin alaspäin -1,9 kg ja koko kehosta on lähtenyt yhteensä -9,5 cm!!! Suurin osa on varmaan poistuneita nesteitä, mutta joka tapauksessa se on rohkaisevaa jatkoa ajatellen. Aineenvaihdunta on lähtenyt käyntiin hyvin, kun on muistanut juoda vettä. Ohjelma on muuttanut minun kaupassakäynti tapoja, koska aiemmin kävin lähes joka päivä tai vähintäänkin joka toinen päivä kaupassa. Nyt käyn sen pari, kolme kertaa viikossa. Lisäksi kun on etukäteen suunnitellut ateriat säästyy rahaa, vaivaa ja aikaa. Toki täytyy huomioida muidenkin perheenjäsenien tarpeet ostoskärryä täyttäessä. 

Tällä viikolla oli päivälliseksi erikoinen tuttavuus Japanilainen donburi-kulho. En olisi ikimaailmassa osannut yhdistää purjoa, avokadoa ja verigreippiä edamame-papujen ja täysjyväriisin kanssa. Kuulosti todella erikoiselta yhdistelmältä, mutta yllättävää kyllä se maistui hyvältä. Sitä oikein odottaa mitä aterioita tulee vastaan seuraavaksi.

Toivottavasti tämäkin viikko sujuu yhtä hyvin kuin edellinen. En ole kokenut näläntunnetta kuin pari kertaa, kun ateriaväli ehti venähtää yli neljän tunnin. Treenipäivinä olen huomannut, että voimat tuntuvat ehtyvän, ei oikein tunnu löytyvän tehoja. Siitä huomaa kuinka merkittävää on syödä oikein, jotta jaksaa. Minulla kun on painonpudotus tavoitteena, saan vähemmän kaloreita koneistoon kuin normaalisti olisi tarve. Tehokkaita treenejä ajatellen kalorimäärä nostettiinkin 1600 kalorista 1800 kaloriin päivässä.

Perjantaina päivälliseksi oli erittäin herkullista Borsch-keittoa, johon laitettiin kylmäsavupororouhetta ja smetanaa. Tällä kertaa en viitsinyt raastaa raaka-aineita, vaan soseutin ne sauvasekoittimella. Tein annoksen puolitoistakertaisena, jotta muukin perhe sai syödäkseen samaa ruokaa.

Viikonloppuna tehtiin myös lohta koko perheelle, kunhan muistaa ostoksilla käydessä ottaa ylimääräistä niin ei tarvitse miettiä useita eri ruokia.

 

Kolmas viikko

Viimeinen viikko lähti käyntiin, mutta vaaka ei tosin näyttänyt kuin -0,1 kg painonpudotusta. Sen olen huomannut, että kasvot ovat kaventuneet ja housutkaan eivät kiristä niin paljon kuin ennen. Nyt jatketaan samalla hyvällä tiellä, sillä ruoanlaittokin alkaa sujua paremmin. Aamuiset puolukka- ja mustikkasmoothiet olivat mielestäni hyviä ja aika täyttäviä.

 Bataattisosekeitto oli suhteellisen helppo tehdä ja maistui hyvältä. Tein sitä 1,5 –kertaisen, jotta muukin perhe sai syödäkseen. Ruoanlaitto on alkanut sujua myös minulta, vaikka en ole keittiössä mikään velho. Nämä ohjeet ovat olleet riittävän yksinkertaisia ja nopeita valmistaa.

 Olen noudattanut ohjeistusta pilkulleen muuten paitsi yhtenä päivänä, kun olin ystävieni kanssa ulkona syömässä juhlistamassa syntymäpäivääni. Ja tulihan siinä muutama viinilasillinenkin napattua. Lienee varmaan sallittua, mutta pyrin silloinkin syömään sen päivän päivällisen mukaisesti. Onnekseni silloin oli sisäfilepihvin vuoro, joten valitsin listalta pihvin ja syysjuureksia sekä pinaatti-granaattiomena –salaatin.

 Asioita, joita olen huomannut matkan varrella; suolan käyttö on vähentynyt, kasvisten käyttö on vähintään tuplaantunut, limen käyttö mausteena on lisääntynyt, olen kiinnittänyt huomiota annoskokoon, ateriaväli on tasaantunut ja veden juonti on lisääntynyt. Se mihin vielä pitää kiinnittää huomiota jatkossa on riittävän unen saanti (8h) ja nimenomaan levollisen unen osuuden kasvattaminen. Lisäksi vielä vähän soveltamaan itse lounaita ja päivällisiä.

 Kaiken kaikkiaan en voi olla muuta kuin tyytyväinen sillä tavoitteeni oli pudottaa painoa ja loppumittauksessa 21 päivän jälkeen tulos oli -2,3kg ja lisäksi mittasin itse sentit, joita oli lähtenyt -25,5cm ympäri kehoa!!! Mahtavaa! Keventynyt olo piristää mukavasti marraskuun synkkinä iltoina. Aion jatkaa vielä kohti tavoitettani samalla linjalla.

Näyttää siltä, että "olet mitä syöt" pitää paikkansa. Vaikka kuvittelin syöväni oikein, annoskoot olivat kuitenkin pielessä. Tämän vuoksi sain liikaa kaloreita aktiivisuuteeni nähden. Eli myös "syö vähemmän, liiku enemmän" -väite pitää paikkansa, mutta vasta nyt ViaEsca-sovelluksen kautta tajusin, mitä se käytännössä tarkoittaa.

 

Katja Lindqvist

Kirjoittaja: Katja Lindqvist, 47-vuotta, kahden teini-ikäisen lapsen äiti, vaimo, aktiivinen liikkuja ja lumilautailija.