Eroon sokerista, vinkkejä vol 2


Sokerin haitallisuudesta ja piilosokeri

Sokeripitoiset ruuat ovat ravintoaineköyhiä ja sen takia niistä saatu energia ei tuo kylläisyyden tunnetta. Makean himon kanssa painivat laihduttajat kompensoivat usein makean syömistä pienentämällä oikean ruuan syömistä, mutta juuri näin mennään ojasta allikkoon. Verensokeri heilahtelee rajusti ja matala verensokeri nostaa makean himoa edelleen. Näin makeanhimokierre on valmis, sillä mitä enemmän sokeria ja makeita ruokia syö sitä enemmän niitä tekee mieli.

Pitää löytää keinot miten makeanhimoa pienennetään niin että se saadaan kuriin lopullisesti. Tärkein asia on oppia noudattamaan tasapainoista, energiarikasta ruokavaliota. Sellaista, jota olet oppinut noudattamaan ViaEsca matkalla. ViaEsca ateriat ja ateriarytmi on laadittu niin, että ruoka-aineiden energiat imeytyvät hitaasti ja ne pitävät verensokerin tasaisena koko päivän. Myös liikunnan lisääminen vähentää makeanhimoa. Muista myös aloitusmatkalla opittu veden juonti, joka ylläpitää kylläisyyden tunnetta ja sitä kautta omalta osaltaan vähentää makeanhimoa.

Piilosokerista puhutaan paljon. Sokeria on salamatkustajana huomattavan monessa arkisessa elintarvikkeessa, myös sellaisissa, joissa sitä ei arvaisi olevan – tai joista sitä ei edes maista.

Kurkistapa jääkaappiin. Löytyykö sieltä etikkakurkkuja, sinappia, hillosipuleita tai light-siideriä? Jos löytyy, niin siellä on sokeria piilossa.

Entä luulitko itse tehtyä marjamehua terveelliseksi? Väärässä olit. Mehu se vasta varsinainen sokerikätkö onkin: isossa lasillisessa omatekoista mehua voi olla 10 sokeripalaa eli sata kilokaloria. Se on yhtä paha piilosokerin lähde kuin kaupan sokeroitu mehu tai limsa.

Mistä muista tuotteista löytyy paljon piilosokeria? Tällaisia ovat esimerkiksi säilykehedelmät sokeriliemessä, valmiskastikkeet, jugurtit ym. välipalatuotteet, sokeroidut murot ja myslit, monet leivät (esim. saaristolaisleipä) ja ketsuppi.

Vertaile keskenään kahden jugurtin tuotesisältöjä. Huomaatko millaisia eroavaisuuksia näistä löytyy?

Luonnonjugurtti:

 

RAVINTOSISÄLTÖ (100 g:ssa)

Energia kj

250 kJ

Energia kcal

60 kcal

Rasva

2,5 g

Josta tyydyttynyttä

1,4 g

Hiilihydraatit

5 g

Josta sokereita

5 g

Proteiini

4,2 g

Suola

0,1 g

Laktoosia

0 g

VITAMIINIT (100 g:ssa)

D-vitamiinia

1 µg

20 % päivän saantisuosituksesta

KIVENNÄISAINEET (100 g:ssa)

Kalsiumia

140 mg

18 % päivän saantisuosituksesta

 

Maustettu jugurtti:

 

RAVINTOSISÄLTÖ (100 g:ssa)

Energia kj

350 kJ

Energia kcal

80 kcal

Rasva

3,2 g

Josta tyydyttynyttä

1,8 g

Hiilihydraatit

10 g

Josta sokereita

10 g

Ravintokuitu

0,2 g

Proteiini

3,2 g

Suola

0,1 g

Laktoosia

0 g

VITAMIINIT (100 g:ssa)

D-vitamiinia

1 µg

20 % päivän saantisuosituksesta

KIVENNÄISAINEET (100 g:ssa)

Kalsiumia

110 mg

14 % päivän saantisuosituksesta

 

Maustetussa jugurtissa on sokeria 5 g eli 1,5 tl enemmän 100 grammassa. Tämä kaikki on lisättyä sokeria.  Yhdessä sokeripurkissa tämä saattaa tarkoittaa 2-3 tl sokeria. Maustamattomassa jugurtissa sokeri on yleensä luontaista maidon sokeria. Siihen ei ole käytetty lisättyä sokeria ollenkaan.

 

Vinkkejä: Kiinnitä huomiota kaupassa tuotteiden tuotesisältöön sokerin osalta. Paljonko tuote sisältää sokeria ajateltuna teelusikallisina tai sokeripaloina?