Inspiroidu kasviksista! - viikko 1


Kasvissyöjien ruokavalion terveellisyydestä puhutaan paljon. Mikä siitä tekee niin hyvän? Kasvissyöjien ruokavalio sisältää vähemmän tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia, mutta enemmän kuituja. Useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on runsaampaa. Kasvissyöjät saavatkin ruokavaliostaan lihansyöjiä enemmän C- ja E-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia sekä useita biokemiallisia yhdisteitä kuten flavonoideja ja karoteeneja.

Kasvissyönnin on havaittu pienentävän monien kroonisten tautien kuten sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Sydän- ja verisuonitautien riskin pieneneminen selittynee kasvissyöjien matalammalla verenpaineella sekä veren rasvojen paremmalla laadulla. Kasvissyöjien painoindeksi on myös usein lihansyöjiä matalampi, erityisesti vegaaneilla. Runsaskuituinen kasvisruokavalio myös parantaa elimistön sokeriaineenvaihduntaa, jolla on kakkostyypin diabetesta ehkäisevä vaikutus.. Kuidut myös auttavat ehkäisemään ummetusta. Joissakin tutkimuksissa kasvisruokavalion on jopa todettu pienentävän joidenkin syöpäsairauksien riskiä.

Kasvissyönti siis edistää terveyttä monin tavoin. Sinun ei silti tarvitse siirtyä kokonaan kasvissyöjäksi hyötyäksesi kasvisten hyvistä puolista. Jo pieni kasvisten lisäys päivittäiseen ruokavalioon on askel kohti parempaa terveyttä. Askel voi olla vaikka se, että huolehdit, että jokaisella päivän aterialla on jotain kasvikunnasta peräisin olevaa mukana tai että valitset silloin tällöin ateriavaihtoehdoista kasvisaterian. Isompi askel voi olla se, että pidät 1-2 kertaa viikossa kasvisruokapäivän, jolloin et syö lainkaan lihaa, kalaa tai kanaa.

Yksipuolinen kasvisruoka voi silti olla aivan yhtä haitallista terveydelle kuin yksipuolinen sekaruoka. Jos kasvisruoka sisältää paljon juustoa, kermaa, kasvirasvapohjaisia kermankorvikkeita, valkoista leipää ja liian vähän proteiineja, voi sen ravitsemuksellisuus olla todella huono. On siis yhtä lailla kasvisten kanssa oltava tarkkana sen suhteen, mitä ostoskärryynsä valitsee. Kehotamme siis kokeilemaan erilaisia kasviksia avoimin mielin! Riittävää proteiinin saantia ajatellen on turvallisinta käyttää kasvisten lisäksi kananmunaa ja maitotuotteita, sillä näistä saatava proteiini sisältää riittävän määrän joka päivä tarvittavia välttämättömiä aminohappoja. Ja usein kananmuna ja maitotuotteet ylipäätään takaavat riittävän proteiinin saannin. Toki näiden saaminen pelkistä kasvikunnan tuotteistakin on mahdollista, mutta haastavampaa.

Kasvikset sisältävät vain vähän energiaa. Täten voit huoletta rouskutella esimerkiksi useamman porkkanan päivän mittaan. Hedelmät sisältävät hiukan enemmän energiaa ja hiilihydraatteja, mutta ovat silti kohtuullisen vähäenergiaisia verrattuna esimerkiksi viljatuotteisiin tai runsassokerisiin ja rasvaisiin valmisvälipalatuotteisiin.

Haaste: Tarkkaile seuraavan viikon ajan, että lautaseltasi löytyy kasvikunnan tuotteita päivittäin joka aterialta. Se voi olla vaikka 1 porkkana lounaan yhteydessä tai pari siivua paprikaa aamulla leivän päällä. Mutta pidä huolta, että tämä toteutuu.